Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΕΥΗΜΕΡΙΑ: «Η οικονομική κρίση αύξησε την ανεργία (105.000 πρώην απασχολούμενοι είναι σήμερα άνεργοι) και τους προσωρινά απασχολούμενους και μείωσε για πρώτη φορά από το 1991 και μετά τον αριθμό των μισθωτών στην αγορά εργασίας και των μόνιμα απασχολούμενων σε ζωτικούς κλάδους της οικονομίας (όπως στις κατασκευές, στη μεταποίηση και στις χρηματιστηριακές δραστηριότητες)» (η καταγραφή στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΦΤΩΧΕΙΑ: «Σε τιμή ευκαιρίας μόνο προς 210.000 ευρώ την εβδομάδα ενοικιάζεται η υπερπολυτελής θαλαμηγός του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούμπερτ Μέρντοκ. Πρόκειται για τη "Rosehearty" μήκους 56 μέτρων, με πέντε σουίτες, πολλά σαλόνια, γυμναστήριο κλπ.» (η καταγραφή στο ΒΗΜΑ).

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «Οι έλληνες "σφίγγουν το ζωνάρι" και για τα έξοδα των διακοπών τους (...) οι εθνικότητες που "λείπουν" φέτος λόγω κρίσης έχουν αναπληρωθεί από Ρώσους, και εθνικότητες και κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (Σέρβοι, "Μακεδόνες", Κροάτες, Σλοβένοι κ.ά.) που διατηρούν μεγάλη αγοραστική ικανότητα. Πολλοί το αποδίδουν στο "μαύρο χρήμα" που κυκλοφορεί στο χώρο των Βαλκανίων μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΙΣΟΤΗΤΑ: «Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρουσίασε τη δική του συλλογή ρούχων για άνδρες: με έμπνευση από τη δεκαετία του ΄60, η συλλογή Ηarvard Υard δημιουργήθηκε για να ντύσει τους νέους σαν να επρόκειτο να γίνουν μέλη της περιβόητης Ιvy League, των οκτώ μεγάλων, ακριβών και έγκυρων πανεπιστημίων της αμερικανικής Ανατολικής Ακτής. Ακούγεται αρκετά ελιτίστικο; (...) Η διοίκηση του Χάρβαρντ έδωσε, λοιπόν, την άδεια σε μια ιδιωτική εταιρεία για την παραγωγή αυτής της συλλογής. Θα είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό πανεπιστήμιο παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης του ονόματός του για εμπορική συλλογή. Οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς υπαγορεύουν ότι το καθετί έχει την τιμή του και σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο επιτυχίας κάθε διάσημο όνομα είναι σε θέση να εξαργυρώνει τη φήμη του. Ως εκ τούτου, το Χάρβαρντ θα μπορέσει να αυξήσει τα έσοδά του, τα οποία μέχρι σήμερα προέρχονται από κληροδοτήματα που υπολογίζονται στα 20,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις μιας υποτροφίας για να γίνουν αληθινοί φοιτητές του, όσοι δε διαθέτουν τα 54.800 δολάρια ετησίως για να αρχίσουν τις σπουδές τους, ε τότε μπορούν να αγοράσουν ένα συνολάκι - στολή με περίπου 850 δολάρια και να νιώσουν σα να ΄ταν εκεί! Ευσεβείς πόθοι κρυμμένοι σε κόκκινες κουμπότρυπες και φερμουάρ...» (το θέμα στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ